Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/mikan/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/editors/class-vc-frontend-editor.php on line 644
Sport – Općina Mikanovci

Popis sportskih udruga:

1.ŠK “ŠOKADIJA”
2.NK “SLOGA” NOVI MIKANOVCI
3.RUKOMETNI KLUB “MIKANOVCI”
4.NK “ŠOKADIJA”
5.ŠN “ŠOKADIJA”
6.TENISKI KLUB STARI MIKANOVCI
7.ŠRU “BANDAR”
8.MNK “EKO CENTAR”
9.LD “SRNDAĆ”

ŠAHOVSKI KLUB “ŠOKADIJA”

11. ožujka 1979. godine, mikanovački ljubitelji šaha na čelu s Markom Jarićem osnivaju Šahovski klub, koji u početku djeluje u prostorijama DVD-a, a 1988. godine seli u svoje vlastite prostorije pored NK Šokadija, gdje i dan danas djeluje.
Rad kluba do Domovinskog rata se očitavao u ligaškim nastupima, susretima Šokadija i klubskim turnirima. Škola šaha djeluje u par navrata, ali bez nekih većih rezultata.
Godine 1993. te početkom 1994. godine dolaskom tada šestogodišnjeg Ante Brkića, klub kreće sa vrhunskim rezultatima u Slavoniji i širom cijele Hrvatske.

NAJBOLJI EKIPNI REZULTATI:

– PRVACI PRVE HRVATSKE JUNIORSKE LIGE 2001 GODINE
– PRVACI HRVATSKE OSNOVNIH ŠKOLA 1998 GODINE
– PRVACI HRVATSKE OSNOVNIH ŠKOLA 2000 GODINE
– PRVACI OSAM GODINA ZA REDOM ŽVS OŠ 1996-2003 GODINE
– PRVACI ŽVS OŠ 2012 I 2013 GODINE

NAJBOLJI POJEDINAČNI REZULTATI:

– 3.MJESTO NA SVJETSKOM PRVENSTVU 2000 – ANTE BRKIĆ
– TRI PUTA PRVAK EUROPE U RAPID ŠAHU 2000-2001 – ANTE BRKIĆ
– SEDAM PUTA PRVAK HRVATSKE OD 9 – 15 GODINA – ANTE BRKIĆ
– SENIORSKI PRVAK HRVATSKE 2011 GODINE – ANTE BRKIĆ
– NAJMLAĐI VELEMAJSTOR U POVIJESTI HRVATSKOG ŠAHA

Ovo su samo najveći rezultati koje su postigli mladi mikanovački šahisti, a postoji još čitav niz titula. Godine 2007. u znak i sjećanje na našeg osnivača kluba i dugogodišnjeg predsjednika pokrećemo manifestaciju pod nazivom “Šahovski dani u Starim Mikanovcima”, gdje je centralni događaj jednodnevni velemajstorski turnir “Memorijal Marko Jarić-Zujo”.
Ova manifestacija postala je najljepše organizirana šahovska priredba u Hrvatskoj, te svake godine okupi kompletnu olimpijsku reprezentaciju Hrvatske u šahu.
Potvrda vrijednosti i organizacije naše manifestacije jest dolazak ministra Jovanovića i Jakovine. Svake godine Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je glavni pokrovitelj, a uz njega i Općina Stari Mikanovci, uz dolazak mnogih važnih osoba kako iz politike tako i iz gospodarstva i poglavito sportskih djelatnika.

Klub sada nastupa u trećoj seniorskoj ligi, kadeti su u prvoj ligi Slavonije, a škola šaha i klubski turniri, kao i turniri prijateljstva su naša svakodnevnica. Predsjednik kluba je Pero Babić, dopredsjednik Zdenko Brkić, te voditelj škole šaha Marko Mrgan.

Veliki Tolstoj je rekao:

“Žalim ljude koji ne znaju igrati šah, i ne piju dobro crno vino.”

 

NK “SLOGA” NOVI MIKANOVCI

NOGOMETNI KLUB „SLOGA“
MJESTO: NOVI MIKANOVCI
ADRESA: ULICA SVETOG BARTOLA 6
OIB: 81202113601
REG.BR.UDRUGE: 16000193
MB: 03357538
IBAN: HR5123600001101554150
E-MAIL: sloga.mikanovci@gmail.com
FACEBOOK: NK „SLOGA“ NOVI MIKANOVCI

UPRAVA KLUBA – PREDSJEDNIŠTVO:
1.ZDRAVKO BOŽIĆ – PREDSJEDNIK
2.DAMIR SUŠAC-DOPREDSJEDNIK
3.MILE PAULIĆ
4.IVAN SUŠAC
5.MARIO KRTIĆ
6.NIKOLA KUTEROVAC
7.DENIS ŠPOLJARIĆ
8.PERO JURČEVIĆ
9.IVAN SALOPEK

Nogometni klub “SLOGA” Novi Mikanovci osnovan je 1946. godine.
Natječe se u 2. županijskoj nogometnoj ligi Vukovarsko-srijemskoj, nogometno središte Vinkovci.
Do 1991. godine NK “SLOGA” se natjecala u vinkovačkom nogometnom savezu, tadašnjoj grupi i podsavezu.

Nakon domovinskog rata, 1993. godine NK “SLOGA” ponovo kreće sa aktivnostima, te se natječe u 3.ŽNL VS–NS Vinkovci, te 1994. godine ulazi u 2. ŽNL VS-NS Vinkovci, gdje se i danas uspješno natječe.
Nogometni klub “SLOGA” je “najstariji” klub koji se natječe u 2. ŽNL VS–NS Vinkovci, od 1994. godine do danas, te ima dvije natjecateljske kategorije, seniore i pionire.

Organizira jedan od najstarijih memorijalnih nogometnih turnira u županiji. Godine 2013.-te je uspješno realiziran 16. memorijalni nogometni turnir „DRAGO ŠPOLJARIĆ“ uz pomoć pokrovitelja Općine Stari Mikanovci, te nekoliko dugogodišnjih sponzora.

 

RUKOMETNI KLUB “MIKANOVCI”

RK “Mikanovci” osnovan je 1982. godine uz pomoć entuzijasta i zaljubljenika u rukomet, koji su svoje vrijeme i svoja financijska sredstva podredili nekom višem cilju kao što je ljubav prema jednoj borbenoj i plemenitoj igri. Sam početak je bio mukotrpan, ali uz ljubav i prepoznavanje sredine da se u Starim Mikanovcima stvara jedno kvalitetno društvo koje ima za cilj odgajati naraštaje mikanovačke djece, nije bilo teško. Ekonomska situacija čitave Slavonije bila je na visokoj razini što je uvelike pridonjelo razvitku samog kluba. Preuredilo se postojeće igralište koje se nalazilo u Starim Mikanovcima, Školska ulica bb i krenilo se u sustav natjecanja. Sam početak natjecanja bio je rezultatski zapažen (natjecanje u županijskim i među županijskim ligama). U to vrijeme na nagovor određenih mikanovčana počinje ponovno pokretanje rukometnog kluba Vinkovci. U idućih par godina RK “Mikanovci” postaju stabilan klub (financijski, natjecateljski, te stručnim i igračkim kadrom) koji svojim radom i igrom promiviraju svoje ime po čitavoj bivšoj državi.

Izgradnjom O.Š. Stjepan Cvrković u St.Mikanovcima 1987. godine sam klub dobiva puno bolje uvjete za svoj daljnji rad (napravljena je školska dvorana koja služi za treniranje i danas, te vanjsko igralište na kojem su se odigravale prvenstvene utakmice).

U ratnim godinama (1991.- 1993.) RK “Mikanovci” se natjeće u međuregionalnoj ligi, no samo natjecanje nije funkcioniralo normalnim tokom. Sami treninzi nisu bili mogući jer se u školskoj dvorani i ostalim prostorijama Osnovne škole nalazila vinkovačka bolnica, a većina igraća i članova kluba bili su Hrvatski dragovoljci.

1994. godine RK “Mikanovci” mijenja ime u RK “Glavnik” i u narednih par godina ostvaruju najveće klubske rezultate u sezoni 94./95., te postaju prvaci međuregionalne lige i samim time se plasiraju iduće sezone u 1B Hrvatsku rukometnu ligu. 1995./1996. godine ostvaruju 10. mjesto u 1B Hrvatskoj rukometnoj ligi što je ujedno i najveći klubski rezultat. U to vrijeme RK “Mikanovci” svoje susrete igra u Vinkovcima i svoju Županiju predstavlja kao najbolji rukometni klub. Ovakvim rezultatima pojavilo se mnogo zaljubljenika u samim Mikanovcima pa i šire, te se počinje intezivno raditi na mlađim uzrastima koji isto tako pridonose promoviranju imena u rezultatskom smislu. Radi nedovoljnih uvjeta (športska dvorana, financijska sredstva, smjena generacije igrača i ostalih problema) u narednim godinama dolazi do laganog pada u natjecanjima.

2001. godine klub vraća staro ime te se ponovo zove RK “Mikanovci”. 2002. godine RK “Mikanovci” postaje prvak ŽRL i ostvaruje plasman u 3.HRL. Istok gdje se natjeće do sezone 05./06. sa veoma dobrim rezultatima. Nakon toga dolazi do prekida rada, klub se nalazi u statusu mirovanja do 10. mjeseca 2011. godine. Kada se na inicijativu pojedinaca okupljaju mlađi bivši igrači uz pomoć pojedinih starijih članova pokreću klub i počinju sa radom mlađih dobnih kategorija, seniorskim timom i kreću sa natjecanjem u Županijskoj rukometnoj ligi. U proteklom periodu mještani, Općina i Županija su prepoznali naše zalaganje i rad, kao i promociju našeg sela ,ali i same rukometne igre.

Skip to content